08 de desembre, 2006

Conjunció planetaria

Aquest cap de setmana tres planetes, Júpiter, Mercuri i Mart, s'alinearan. No és que sigui cap endeví, ni màgic, ni bruixot de cap tribu, ho acabo de llegir a la web del "Instituto de Astrofisica de Canarias" els tres planetes seran visibles durant mitja hora o tres quarts abans que surti el Sol els dies 9,10 i 11 de desembre. Ara bé si tenim una muntanya per l'est hem begut oli, no hi ha res a fer, ja que quan els tres planetes siguin capaços de aparèixer pel darrera la muntanya, la llum del Sol ja ens impedirà veure-ho.

Hagués dit allò d'una altra vegada serà, però la pròxima conjunció no es produirà fins el 2050. Llavors, si encara m'aguanto (rascaré el centenari) no crec que estigui per romanços d'astres i conjuncions planetaries.



Ja animat per la cosa astronòmica he visitat la web de l'Observatori de Roquetes, i mira per on he pogut llegir una data curiosa, el 12 de desembre de 1506 el riu Ebre a l’alçada de Tortosa es va gelar i es podia passar a peu. Dins de quatre dies en farà cinc cents anys, això si que m’agradaria veure-ho.

Mentre es gela el riu o arriba el 2050, seguirè mirant la Lluna, que és més fàcil i surt cada nit.