11 d’agost, 2007

Qui és l'amo de l'Àrtic ?

Fa pocs dies comentava en un dels meus post, La conquesta submarina del Pol Nord, la recient expedició russa a l’Àrtic. Els russos van deixar la seva bandera en un recipient de titani a vora 4000 metres de profunditat sota el Pol Nord. Els científics de l’expedició van aprofitar el viatge per fer aixecaments topogràfics dels fons per poder reforçar els drets de Rússia sobre aquells paratges, davant la possibilitat que a sota hi hagin grans reserves d’hidrocarburs.

Els canadencs no s’han fet esperar i davant la possibilitat que el desgel de l’Àrtic permeti anar més enllà, han decidit ampliar el desplegament dels Rangers, força para-militar formada per nadius inuït, i establir un base militar d’aprovisionament de la Patrulla Àrtica, a Nanisivik, a la badia de Resolute, la sobirania de la qual no li reconeixen ni Rússia, ni USA, ni la UE.

Els danesos també s’han espavilat i han enviat un trencagels amb científics per demostrar que la cadena muntanyosa submarina de Lomonosov de 1500 metres d’alçada és una continuació de la plataforma de Groenlàndia, reivindicant així la seva sobirania sobre l’Àrtic.

Per suposat, els USA ja estan aixecant un plànol del fons àrtic que reafirmi les seves pretensions territorials sobre l’Àrtic.

Ja en són quatre, algú més s’hi apunta?