27 de gener, 2007

Vols comprar o vendre?

Et vols vendre o comprar alguna cosa, vols saber que s’ofereix en aquest moment? Hi ha llocs de subhastes a internet per fer-ho. De tant en tant m’agrada xafardeixar aquests llocs, i em sorprenc dels resultats cada vegada que poso el nom d’un poble de les rodalies i faig una cerca.

Des de postals antigues, segells, revistes, algun distintiu d’una policia local, un dels toms de la Historia de Tortosa de Bayerri, monedes, bitllets antics, pins, litografies, pintures...
Avui m’he trobat una peça de cartó moneda, datada al 1937 amb l’escut de Tortosa al centre, i la inscripció: Cartó moneda d’os provisionas en lloc de la més correcta Cartó moneda d’us provisional.


Ja posat, he tafanejat, i he comprovat que a la xarxa hi ha un agre debat al voltant de l’autenticitat o falsedat de bitllets, segells i cartó moneda del període de la guerra civil.
El curiós es que tots els exemplars de cartó moneda de les ciutats catalanes que avui he trobat, duen la mateixa inscripció errònia, el mateix any i la mateixa composició. Tenint en compte que la elaboració d’aquests efectes es va fer per mitjans precaris i cada ajuntament els feia com podia, tanta uniformitat em fa dubtar.