09 d’octubre, 2007

Fanfare Ciocarlia

Fa uns quants mesos Canal 33 emetia un reportatge sobre uns peculiars músics romanesos, els Fanfare Ciocarlia. Habitants d'una de les regions més deprimides de Romania, i hereus de les fanfàrries militars turques de principis del segle XIX, aquests músics d’ètnia gitana toquen d’oïda, composen i aprenen les peces que toquen tararejant i no pas escrivint i llegint una partitura.

Els dotze músics de Fanfare Ciocarlia, van sorprendre al 1998 amb un èxit mundial “Baro Baro” i la seva música es sovint emprada a les bandes sonores de pel·lícules com "Contra la paret" de Fatih Akin, guanyadora del Goya a la millor pel·lícula estrangera, "Crimen perfecto" de Álex de la Iglesia, o "Borat", de Larry Charles.

Amb ells la polèmica està servida, alguns els cataloguen com a orquestra, altres ni tan sols com a xaranga, però ells han passat d'acompanyar batejos, bodes i enterraments a donar la volta al món, amb la seva peculiar manera de fer i viure la música, actuant en els més prestigiosos festivals de música popular. En la seva darrera estada al nostre país van visitar Mataró en el marc de la Cruïlla de les Cultures 2007.