13 de novembre, 2006

Navegant amb Simbad

De petit fantasejava amb el conte de "Simbad", el marí valent que cercaba aventures a bord del seu vaixell, el mes lleuger i ràpid de tots el vaixells. Aquell veler era un dhow, i els dhows encara avui dia tallen les aigues del Golf Pèrsic com espases, son un mitja de transport com ho han estat durant segles, i una vegada a l'any els millors i més ràpids participen en curses, on les apostes fan fredar.


I va ser un dhow, el primer vaixell sobre plànol que vaig construir, tinc que reconèixer que em va sortir una mica boterut, però no per això l'estimo menys.

Els mestres de ribera del nord d'Africa, inspirant-se amb els dhows, els galeons i les galeres van dissenyar el xabec, vaixell que va ser utilitzat pels corsaris nordafricans en les seves incursions a les Illes i a la costa catalana. Per fer front als continus atacs, a les drassanes dels Països catalans, els mestres d'atxa, van copiar el model i els pobles s'agruparen per adquirir els serveis de dotacions i vaixells sota patent de cors per defensar el tràfic de mercaderies a la Mediterrània. Fins i tot el comerciants de Tortosa, el 19 de març de 1781, van posar a la mar un xabec armat de cors.

Però, dels xabecs armats de cors ja en parlarem un altre dia...