29 de juliol, 2007

A la conquesta submarina del Pol Nord

L’home sempre s’ha destacat per fixar-se reptes a ell mateix, arribar a la muntanya més alta, anar a la Lluna abans que ningú, sortir a l’espai,. Els reptes han estat molts i molt variats, al primer quart del XX, la cursa per arribar als pols va moure als millor i més arriscats expedicionaris de la època.

El noruec Admunsen i el britànic Scott (1912) es van enfrontat amb una cursa on les condicions del continent Antàrtic posaven un obstacle al darrera l’altre, i que acabaria amb la vida del membres de l’expedició d’Scott.

Anys més tard Ernest Shackleton va emprendre la que es pensava seria la darrera expedició polar possible: fer la travessia amb vaixell del Pol Sud, des del Mar de Weddell fins el Mar de Ross. Un canvi inesperat en les condicions meteorològiques van atrapar al vaixell Endurance al Mar de Weddell. Amb el vaixell destruit per la pressió de les plaques de gel, Shackleton va aconseguir salvar a tota la tripulació.

El temps va contradir als arriscats aventurers, als Pols hi ha altres curses possibles, ens ho ve a demostrar el trencagels nuclear Rossía, que durà fins al Pol Nord a un grup de científics, que a bord de dos batiscafs tripulats els Mir-1 i Mir-2 efectuaran immersions a 4.300 metres de profunditat.

Els mateixos aparells tripulats que van servir per filmar l’any 1995 “Titànic” de James Cameron, i els mateixos que van fracassar en l’intent de rescatar el submarí nuclear rus “Kursk” a l’agost de 2000. Si aconsegueixen la fita, dipositaran al fons marí una càpsula de titani amb la bandera russa i un missatge commemoratiu. (És d’esperar que no facin trampa i la deixen caure...)