08 de gener, 2008

Crònica de la ciutat de pedra

Ismaíl Kadaré va néixer l'any 1936 a Gjirokastra al sud d’Albània, i al 1970 a Tirana va publicar per primera vegada aquesta novel·la, una de les més importants de la seva obra.
A Crònica de la ciutat de pedra, Kadaré aboca les seves memòries infantils: la guerra, la ocupació successiva de la seva ciutat pels feixistes italians, els grecs, els nazis i els primers grups comunistes, la curiositat infantil, la por de la gent, els jocs, les atrocitats, les creences i supersticions, les heroïcitats i traïcions, tot en batibull vist a traves dels ulls d’un nen.

Kadaré ens fa viure, caminar i sentir pels carrers, racons i murs de la seva ciutat que converteix en éssers vius que sofreixen moren o perduren de la mateixa manera que ho fan els habitants als que aixopluguen.

El relat sols és veu trencat a l’inic de cada capítol, per fragments de noticies locals i d’avisos dels ocupants, donant-li al conjunt una uniformitat que ens embolcalla fent-nos viure en carn pròpia la tràgica situació viscuda per l’autor.
(El podeu trobar a la Biblioteca Municipal de Roquetes)