06 de gener, 2008

Calendaris per triar i remenar

Qualsevol empresa o comerç, amb cara i ulls, bancs i caixes inclosos, posa a disposició de la clientela calendaris de l'any nou.

De calendaris n'hi han de molta mena, però ja fa uns anys associacions de discapacitats van veure en els calendaris una via a la financiació. Ara però, els han sortit competidors ferotges, col·lectius de bombers, de policies, entitats esportives o d’hostesses de línies aèries, tots fent el seu propi calendari per tal de finançar ..., el que faci falta. Però no, jo no anava per aquí.

Acabem d'estrenar el 2008, segons el calendari gregorià, dit així en honor al Papa Gregori XIII, que va impulsar la correcció de l'excés d'11 minuts per any, del fins llavors emprat calendari julià. Per efectuar aquesta correcció es van suprimir 10 dies del més d'octubre de 1582.

Si no us agrada el 2008, podeu triar i escollir el calendari musulmà que durant el nostre 2008 estrenaran el 1429, o el 5769 jueu, o el 1725 copte, o el 2001 etíop... Ès curiós saber, perquè veure-ho no ho veurem, que el calendari gregorià (solar) i el musulmà (llunar, 11 dies més curt per any) coincidiran el dia 1 de maig de l'any 20.874

I com a cirereta del pastís, jo convençut com estava que Miguel de Cervantes i William Shakespeare, els dos cracks de la literatura universal, havien traspassat el mateix 23 d'abril de 1616, res més lluny de la realitat. Anglaterra, que es guiava pel calendari julià, no és va adherir al calendari gregorià fins el 1752. Si a efectes administratius tots dos genis van morir en la mateixa data, ho van fer realment amb 11 dies de diferència: Miguel de Cervantes el 23 d'abril de 1616 (gregorià) i William Shakespeare el 23 d'abril de 1616 (julià), és adir el 3 de maig de 1616 (gregorià).


Ni en això de comptar els dies ens posem d'acord.

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

No ens posem d'acord ni en això, ni a l'hora de prendre els cafès, que cadascú el vol d'una manera.

No sabia això de Cervantes i Shakespeare. Veus, cada dia s'aprèn alguna cosa, menys els que es pensen que ho saben tot, pobres.