31 de març, 2009

Estela funerària de Porcia Euphrosy


Emil Hübner (1834-1901) va inventariar amb el número 4065 una làpida funerària que formava part dels murs del Castell de la Suda de Tortosa. Sembla que a l’any 1986 la làpida de la muralla va ser substituïda per una còpia per preservar l’original.

La làpida coneguda com l’Estela funerària de Porcia Euphrosy, representa al seu terç superior una navis cladivata i a la resta de la làpida hi ha la inscripció: D(iis) M(anibus) / AV(li) CAECILI / CVBICVLARI / PEREGRE / DEFVNCTI / PORCIA EVPH[R]OSY / NE MARITO / OPTIMO / POSVIT

Des de que es coneix l'existència de l'estela, el relleu del vaixell ha estat objecte d’anàlisi per experts en arqueologia naval per tal de millorar el coneixement de la mena d’embarcacions que empraven els romans en el seu intens tràfec marítim.

"La representació més rica és la d'un vaixell situat sobre una estela funerària erigida per Pontia Euphorosyne, en memòria de seu difunt marit, potser un navegant. Actualment l'estela forma part del mur del Castell de la Suda de Tortosa. La degradació de la pedra, pel fet d'estar a l'intemperie tant de temps ha esborrat part del detall que probablement devia dur esculpits. Aquesta peça datable sobre el s. I dC, presenta una nau del primer tipus, és a dir de popa sobreelevada..." (*)Paràgraf extret del llibre La Navegació a Catalunya (Editat el 1987 per la Diputació de Barcelona)

3 comentaris:

Setes ha dit...

I l'original on està??????????

Unknown ha dit...

Pel que he llegit al Museu Marítim de Barcelona hi una altra còpia.

L'original, que jo sàpiga està (o hauria d'estar) al Museu del teu poble.

Setes ha dit...

ahhh però què en tenim d'això encara??