02 de desembre, 2008

La pilastra del riu


De petit recordo que al mig del riu, hi havia una pilastra, i segons dien els qui ho havien vist la pilastra suportava un pont que van volar al 39. De tant en tant es deia que a la pilastra li posarien una passarel·la i fins i tot que en farien un altre de pont, perquè arribaria el dia que amb el pont de l'Estat no en hi hauria prou.

De pont no en van fer, però la pilastra del riu la van fer més alta i a sobre li van posar una estructura metàl·lica amb tot el acompanyament, llums incloses. A les nits quan l'encenien semblava un arbre de Nadal, feia patxoca.

De tant en tant la pilastra i el seu monument, desfermaven els més acalorats comentaris: que si les llums no funcionaven i no es podien reparar, que no es reparaven perquè no hi havia electricista que hi vulgues pujar, que la instal·lació estava espatllada, que si s’estava rovellant i qualsevol dia cauria, que si blanc, que si negre...

Es va retirar el víctor i les lletres de la pilastra i la tinta també va córrer. I ara de cap i volta la pilastra i allò que suporta tornen a estar en boca de tots.

Independentment d’allò que representa, i que més valdria que no representes, sempre m'ha semblat que la pilastra i el seu acompanyament són el melic de Tortosa, i ens el mirem i parlem d'ell per no vore ni parlar dels seriosos problemes que ens envolten i amenacen. Disculpeu però ara per ara em preocupa més la crisi i allò que ens pot venir de riu amunt.

I si decidiu treure la ferralla, jo poso un euro o dos si m’apreteu, però la pilastra no me la toqueu, de que parlaríem llavors?

2 comentaris:

Cucafera ha dit...

confessió per confessió: Jo, que tinc la mateixa edat que tu, nu puc recordar el moment pilastra solitària, si que recordo de mes gran i saben el que representava tot plegat, negar-me a fer fotos on aparegues el monument, i ara, encara mes gran, reconec que no tinc cap inconvenient en fer fotos. dis-li evolució, edat, incredulitat, oblit, perdo, tantsemenfotisme o simplement costum o integració amb el paisatge. No ho se, però mes igual que estigue com no.
Ah, mentre he escrit això, segons les dades conegudes avui mateix, la llista d'aturats a augmentat en quatre persones.

Anònim ha dit...

Doncs jo penso que no està bé desviar l'atenció d'una cosa que té importància (com treure o no treure la pislastra) amb altres coses que també tenen importància (com l'atur o la crisi). Com diuen els mallorquins és barrejar ous amb caragols. Que la pilastra estigue plantada allí em sembla de molt mal gust. I que s'oblidi què significa és un exercici en contra de la memòria col·lectiva i la memòria històrica. Un monument que té la base en la discriminació, la dictadura (amb tot el que implica), el patiment i l'escarni d'altri no ha de sorgir com a estendard d'una ciutat. Nio n'és digna. A mi em dol, que Tortosa no la tregue. Ho sento.