11 de març, 2007

Adéu als gegants

Les ciutats creixen, com creix Tortosa i amb elles s’amplien les necessitats d’espai de les dependències per atendre als ciutadans. Els gegants de Tortosa que ocupaven majestuosament un espai al pati interior de l’Ajuntament, han hagut de marxar. El divendres, a mans dels empleats municipals, sortien de la casa consistorial. Tot va començar a primeres hores del matí amb Mariana i Cristofor , li van seguir Caxixa i Bonjuà, i ja al mig dia, Zoraima i Nabil, seguits de Rubí i Rufo, van dir adéu a la casa gran.
Ja sigui municipal o d’entitats tortosines, Tortosa disposa d’un imaginari popular i religiós que altres llocs desitjarien, i que passa tot l’any a saber on i en quines condicions, fent un inventari ràpid, podríem afegir a la llista a part dels vuit gegants, als cap-grossos, les cucaferes, al bou i l’àliga, els cavallets, el vestuari no particular de la Festa del Renaixement, els passos de la Setmana Santa..., Potser algú hauria de posar fil a l’agulla i concentrar tot aquest patrimoni en un lloc adequat, conservar-lo en perfecte estat, i exhibir-lo durant tot l’any, a forasters i gent de casa, i si s’escau crear una escola taller de conservació i creació de vestuaris, figures e imatges.

En altres forns, amb menys farina hi ha qui fa pans...

2 comentaris:

losimo ha dit...

Ja tens raó ja. Però això no ve d'un enfrontament que hi va haver per part de l'ajuntament amb el grup de gent que portaven els gegants, conjuntament amb "Llàmpec nois"?
Crec recordar que per "aquellos tiempos" eren uns dels que fotien més canya que ningú.
És dificil començar de nou i menys amb l'ajuntament en contra. Però ja et dic, jo estic amb tu, Tortosa com a ciutat ha de tenir una colla gegantera com déu mana.

Anònim ha dit...

Ja fa dies que el Gustau apunta la necessitat d'algun museu que guarde i expose les figures... i jo ja fa dies que li dic que abans trauran l'aguilucho del mig del riu (o sia, mai).
Tortosa té molt de potencial associatiu (vegeu, per exemple, els Dolçainers). No deixa de ser estrany que no haja cap colla de geganters... però bé, de moment tenen els gegants, i per alguna cosa s'ha de començar, no trobeu=?
:D