20 d’abril, 2008

Capità de navili

Capità de navili és el segon volum d'una sèrie de vint sobre el món de l'Armada reial britànica del segle XIX, que protagonitzen el capità Jack Aubrey i el metge irlandès-català Stephen Maturin, i que és considerada com la millor en el seu gènere. Capità de navili, com la resta de la sèrie de Patrick O'Brian és una magnifica combinació d'aventures navals, embolics amorosos i reflexió social d'una època, els inicis del segle XIX.

Dels dos protagonistes em quedo amb el doctor Stephen Maturin un espia dedicat a la medicina, la caça i la botànica. Fill de pare irlandès i mare catalana, serveix a l’Armada reial perquè considera que Napoleó és el principal enemic de la llibertat. Però Maturin té un objectiu que no perd de vista, la independència per a les seves estimades pàtries d’origen: Irlanda i Catalunya.

A les diferents obres de la sèrie, el doctor Maturin es converteix en un immillorable ambaixador del nostre país, fent constants referències a Catalunya, als nostres paisatges, a la nostra gent i a les nostres tradicions.

Patrick O’Brian (1914-2000) considerat un mestre de la novel·la històrica naval, va ser un fervent admirador de Catalunya, havent-se instal·lat molts anys abans de la seva mort a la població nordcatalana de Cotlliure, on ara descansen les seves restes discretament, tal com va viure, quasi en l’anonimat.

La seva obra va passar al cinema amb la pel·lícula Master & Commander basada en la novel·la “A l’altre costat del món”, encara que la pel·lícula està reblerta d’incidents extrets de tots els títols de la sèrie.