17 de març, 2008

Moby Dick



L’any 1851 Herman Melville va publicar la seva novel·la Moby Dick, l’obra que en aquell moment va ser un desastre comercial, amb el temps ha permés que el seu autor sigui reconegut com un dels millors escriptors nord-americans i la novel·la com una obra mestra de la literatura universal.

Moby Dick, descriu la obsessiva persecució d’un catxalot blanc per part del capità Ahab a bord del balener Pequod, paral·lelament a la narració de la trama, l’autor va instruint als lectors en tot allò referent a la caça de balenes, però no es conforma en descriure les arts i els procediments de pesca sinó que va més enllà i prova d’alliçonar-nos en el camp de la biologia marina, a pesar d’errors de bulto, com afirmar que la balena és un peix.

Moby Dick està inspirada en el succés ocorregut al balener Massachusetts, que va ser atacat per un catxalot, i per la pròpia experiència com a mariner de Melville.

De la novel·la s’han fet diverses versions pel cinema, la més coneguda va ser la dirigida al 1956 per John Huston e interpretada, en el paper de Capità Ahab, per Gregory Peck, filmant-se els exteriors en aigües de les Illes Canaries.







Música: Melancholy per Feveria (www.jamendo.com)