18 de desembre, 2016

El grèvol al boscAbans que les ponsèties invadissin les nostres llars per Nadal, el grèvol era l'amo. Però ja pel llunya 1984 es va prohibir la seva comercialització a excepció d'aquells plantes que pugessin demostrar el seu origen, es a dir plantes amb papers.


La mesura va ser del tot encertada veient el camí que prenien les coses, donat que cada Nadal representava l’espoli d'aquesta bonica espècie vegetal, que per molts anys va ser el guarniment nadalenc per excel·lència, i la seva imatge sempre hi serà present.


El grévol floreix d'abril a juny i a l'octubre madura el fruit que roman a l'arbre durant mesos, com la majoria de plantes tenen propietats medicinals, però passarem de puntetes per aquest apartat, ja que no pretenc un bloc d'herboristeria, això si qui a casa tingui grévol i nens petits, aneu en compte la ingesta dels llampants fruits vermells pot donar lloc a greus problemes de salut.


Però com moltes altres plantes que donen fruit en aquest temps d'hivern també duen acompanyada una forta dosi de simbologia. En l'antiguitat era molt venerada com a símbol de fertilitat a mig hivern, i perquè dóna un toc de vida a la natura i a la pròpia llar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I les nadales què? Aquelles plantes que es moren tot just s'acaba Nadal, com ho deuen saber?