18 de juliol, 2008

Stella Maris

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina gràcies a la difusió d'una llegenda que explica com l'escapulari carmelità va salvar un vaixell anglès que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà.

A la costa catalana, fou el corsari mallorquí Antoni Barceló, conegut com capità Toni, qui va promocionar la festivitat entre els mariners dels xebecs corsaris que defensaven la costa catalana dels pirates argelins, popularitzant la devoció per la Mare de Dèu del Carme o Stella Maris.

El culte per la Verge del Carme rivalitzà, i de vegades va desbancar, amb altres cultes protectors de mariners i pescadors, com Sant Telm (conegut com Sant Salvador de la Marina), Sant Pere o en el cas de la costa de l'Ebre la Mare de Dèu de la Providència.

Potser ens haurem d'encomanar a tots ells plegats, la travessia dels propers anys se'ns presenta complicada, segons els experts els vents són desfavorables, i el cel ens anuncia tempesta. A vore com es comporta el patró...

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

caldrà aprendre a nedar bé, i fin si tot a bucejar

Gustau Moreno ha dit...

Guia'ns a bon port, estrella del mar, Mare de Déu, del Carme!